Video-terapi

Video-samtalsterapi har många fördelar där tillgänglighet troligtvis är den främsta och med tiden har alltfler upptäckt att nackdelarna är förvånansvärt få. Nödvändigt för att video-terapi ska fungera är en hög teknisk kvalitet på samtalet. Här kommer därför några råd.

* Det är vanligtvis bättre att använda en stationär dator/laptop framför en smartphone eller surfplatta. Förutom att tekniken fungerar bättre i en webbläsare för en stationär dator/laptop underlättar även en större skärm ömsesidig kommunikation. Att se och höra varandra tydligt samt att ta del av den information psykologen behöver visa för dig är viktigt i samtalsterapi.

* Kontrollera att din dator har mikrofon och kamera samt att rätt drivrutiner är installerade.
Kontrollera även att webbläsaren har tillgång till mikrofon och kamera.
Bästa sättet att uppdatera drivrutiner är att titta på datortillverkarens hemsida.

* Några minuter innan ditt samtal logga in på din sida med Bank-ID här

* Du kan använda dessa minuter till att förbereda dig inför dagens samtal. Försök komma ihåg vad ni pratade om senast eller om du haft någon uppgift att utföra. Du blir uppringd när det är tid för ditt samtal.

* Om video-samtalet av någon anledning inte går att starta ringer psykologen till dig på din telefon för att bistå med att lösa problemet.

* Här du svårt att lösa det tekniska hjälper vi gärna till. Skriv ett meddelande till oss.

Leverantören av Video-tjänsten rekommenderar följande: 

För videosamtal via dator eller android mobil använd någon av följande webbläsare: uppdaterade versioner av Chrome, Firefox, Opera, Safari 12+ eller Edge 80+.

För videosamtal via iPhone använd Safari med iOS 11+

Internetuppkoppling
Använd stabil och snabb internetuppkoppling (3G är minimum).

Din arbetsro vår arbetsmiljö!

Tänk på att sitta ostört. Familj, kollegor eller husdjur blir lätt störningsmoment. Du ska känna dig trygg och kunna fokusera helt på ditt samtal. Kontrollera att du hör bra och att det är god belysning. Bild och ljud är psykologens arbetsmiljö och din arbetsro. En dålig arbetsmiljö gör det svårare för psykologen att ge en effektiv hjälp med fokus på terapin. Om du går omkring eller ligger ner får du troligtvis inte ett lika bra samtal som om du sitter bekvämt.

För- och nackdelar med Video-samtalsterapi

* Tillgänglighet, du kan befinna dig var som helst. Detta underlättar kontinuitet som vi vet påverkar behandlingsresultatet.

* För många tar samtalsterapi mycket tid. Inte bara samtalen utan framförallt restiden gör att vissa avstår. Träffa psykolog på nätet är mer effektivt i livspusslet.

* Vi vet ännu inte om det är lika effektivt att ses på nätet. Dock har vi erfarenhet av att det är effektivt för många. Forskningen är ännu otillräcklig.

* Vid viss problematik är det troligtvis en fördel med traditionellt terapi. Men kanske kan en kombination vara optimalt. Detta bestämmer du tillsammans med psykologen.

Kan jag vara trygg på nätet?

Sund psykologi använder sig av säkra tjänster. Vi använder dubbel autentisering, i detta fall Bank-ID. Uppkopplingen sker på en krypterad länk. Enligt gällande lagstiftning finns servrar endast i Europa.

Hur gör jag för att få samtalsterapi via video?

Tycker du att Video-samtalsterapi låter som det kan passa dig? Kontakta oss så får du en konsultation av någon utav våra kompetenta psykologer.

Kontakt

Träffa våra psykologer i Malmö och Lund

Om oss

På Sund Psykologi får du alltid träffa en legitimerad Psykolog. Sund Psykologi vänder sig till dig med psykisk ohälsa och samverkanspartners i offentlig och privat sektor. Mottagningarna finns i Malmö och Lund.